Carnaval in Maastricht

Het Carnavalsseizoen in Maastricht wordt gestart op 11 november met optredens van verschillende artiesten. Deze optredens beginnen om 11.11 uur en gaan zonder te stoppen door tot 20.00 uur. In de periode na deze feestelijke opening wordt door iedere Carnavalsvereniging een prins gekozen. Carnavalsvereniging De Tempeleers kiest op zondag 13 januari de Prins Carnaval gekozen, die op 14 januari de eerste Jaarvergadering voorzit.

Hoogtepunten van Carnaval in Mestreech

Een hoogtepunt wat je echt gezien moet hebben tijdens Carnaval is Maastricht, is de Grote optocht of de Boonte Störrem. Deze optocht vindt plaats op zondag 10 februari 2013. Voordat de optocht kan beginnen wordt eerst om 10.33 uur voor de prinselijke woning de vlag gehesen, om 12.11 uur wordt vervolgens de carnavalszondag geopend met 11 kanonschoten. Om 13.33 vertrekt dan de grote optocht.

Andere hoogtepunten van het Carnaval in Maastricht zijn de aftrap van het Carnaval op de vrijdag voor Carnaval en het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer op 1 februari 2013. Deze evenementen zijn niet te missen als je het echte Carnaval van Maastricht mee wilt maken.

Het Mooswief

Een bijzonder detail van de viering van Carnaval is de aandacht voor een standbeeld genaamd ‘t Mooswief. In 1953 is er een monument gemaakt van het traditionele Maastrichtse marktvrouwtje, die uitgeroepen is tot de patrones van de Mestreechter Vastelaovend. Het stenen monument van de marktvrouw is omgezet naar een pop, die gebruikt wordt om Carnaval te starten en te beëindigen.

Op de zaterdag voor Carnaval krijgt het Mooswief een krans met verse groenten omgehangen door de Prins en op zondag wordt ze, na de 11 kanonschoten, omhoog gehesen op het Vrijthof. Op dinsdagavond om 12 uur ‘s nachts wordt ze vervolgens weer omlaag gehaald en nemen de feestvierders afscheid van het Carnavalsfeest.